GURU BESAR

Di tempat parkir teh mani pabaliut, paburu-buru muru tempat parkir di handapeun tanggkal, ambeh kaiuhan. Atuda lamun kabagian parkir di tempat anu kapentrang pisan mah, pas kaluar ti kelas langsung abus kana mobil teh asa digarang. Jaba ayeuna mah lamun keur usum halodo teh asa di Jakarta wae panasna teh, padahal di Bandung, anu cenah hawana leuwih tiis tibatan Jakarta. Tapi da ayeuna mah sarua wae. Kajeun masang AC dipolkeun, ari keur tengah poe mah di jero mobil teh angger panas. Alhamdulillah, poe ieu mah kabagian keneh parkir dinu iuh, handapeun tangkal kihujan nu ngarampidak.

Kampus kuring teh lega pisan, aya kana tilu puluh hektarna. Ti lawang saketeng ka tempat parkir ge jauh pisan, komo lamun disorang ku leumpang mah. Kitu deui, lamun rek ngajar, leumpang ti tempat parkir ka kelas teh rada anggang. Jeung deui di kampus kuring mah bangunanna teh aya anu dibangun model tradisional, hartina ngan salantey, aya oge anu modern, hartina dibeton nepi ka dalapan tingkat, make lip deui. Atuda jumlah fakultasna ge rea pisan, aya dua puluh fakultas, ti S1 nepi ka S3. Geus puguh diploma mah. Pokona mah paguron anu kacida gede jeung legana!

Keur leumpang ngagidig, aya nu nepak taktak ti tukangeun. Dilieuk teh Kang Igun. Tepatna mah meureun Prof. Dr. Igun Gunara, M.Sc. Babaturan saangkatan, bedana ngan saeutik jeung kuring teh, ari Kang Igun mah pinter kuring mah biasa-biasa, jajar pasar, pinter henteu bodo henteu. Sanajan saangkatan, kuring sok mangakangkeun da memang umurna leuwih kolot dua taun ti kuring. Kitu deui, Kang Igun ge sok ngaayikeun ka kuring teh.

Meni subuh-subuh yi, ngajar?” Kang Igun miheulaan nanya.

Muhun Kang, ti tabuh tujuh dugi ka tabuh dua belas,” jawab kuring. “Ari Kang Igun sami ka kelas?”

Henteu akang mah, aya jangji sareng Pa Santosa bade ka Jakarta sasarengan, mung miosna ti kampus ambeh tiasa nambut supir. Mobilna mah nu Pa Santosa.”

Aya proyek naon di Jakarta?”

Biasa wae, proyek alit. Tapi dikeureuyeuh wae salami aya waktos keneh mah. Sanes ari ayi, iraha ngajengkeun guru besar?” Kang Igun daria.

Isin Kang, can kaawakan ku abdi mah,” jawab teh teu eleh daria.

Can kawakan kuhama ari ayi, pan tibarang lulus S3 nepi ka ayeuna teh tos lami sanes?”

Tos genep taun, Kang.”

Tuh, geus lami. Basa akang mah ti barang lulus nepi ka guru besar teh ngan genep bulan, naha ari ayi nepi ka genep taun teu diurus wae?”

Nya eta Kang, namina ge guru besar, meureun tanggung jawabna ge besar. Utamina tanggung jawab kana elmuna. Bilih katalimbeng abdi mah. Akang janten guru besar teh tos ngahasilkan karya panalungtikan anu seueur, teras ngadamel buku ge tos langkung sapuluh. Janten pantes upami nyandang guru besar teh,” ceuk kuring ngajelaskeun.

Har ari ayi. Pan ayi ge tos ngadamel buku sababaraha siki. Malihan akang maca dina koran, buku ayi aya nu ngaresensi. Hartosna pemikiran ayi teh tos diakui ku masyarakat. Sok yi, ajengkeun. Akang mah ngadukung pisan ayi jadi guru besar. Tos meujeuhna.”

Ari Akang barina ge teu pupuguh ngadukung nu bodo jadi guru besar, kuriak ngisinkeun kampus urang. Tuh tingali, di kampus itu mah nu belegug ge jadi guru besar, meureun ceuk batur teh. Atuh Kang Igun ge engke teh kacacandak awon. Dosa wae abdi teh da tos miceun kokotor dina golodog nyalira.”

Teu kitu yi, da kualitas ayi mah teu sapertos kitu.” Kang Igun angger mere sumangat.

Barina ge ari Akang teu ningali, pan abdi teh tos besar. Mangga wae kilo, da bobot abdi teh 90 kilo. Hartosna pan guru besar meureun,” ahirna kuring ngajawab ku heureuy.

Ah ayi, eta mah lain guru besar, guru gendut meureun.” Kang Igun ge ngaheureuykeun ahirna mah.

Obrolan teh eureun nalika kuring mengkol ke kenca da rek ka kelas, ari Kang Igun lempeng nuju ka kantor fakultas, da jangjina pendak di dinya sareng Pa Santosa, tepatna mah meureun Prof. Santosa, Ph.D. Pa Santosa mah yuswana langkung sepuh, tapi enerjina masih hebat.

Ngajar teh resep, da kuring mah sok make metode diskusi. Komo deui mahasiswana palalinter jeung walanter, daek adu hareupan jeung dosen senior ge. Jadi sumanget tah ngajar teh. Katurug-turug boga mahasiswa teh masih salaleger, da asupna memang isuk-isuk keneh. Nu lalakina kararasep tapi teu gumasep, nu awewena gareulis tapi teu gumeulis. Saha nu teu resep ngajar di kelas nu mahasiswana gareulis karasep bari otakna ge malencrang. Duh, lamun generaasi muda bangsa urang teh saperti kitu kabeh, meureun Indonesia teh pada majian.

Beres ngajar kuring langsung ka kantor fakultas, rek ngabsen. Di kantor rea babaturan nu sarua karek kaluar ti kelas.

Tuh geuning Pa Awam. Pa, tadi ditaroskeun ku Pa Dekan,” saur Pa Aja bari ngajak sasalaman.

Bade naon kitu Pa Dekan nyauran abdi,” ceuk kuring bari nampanan dampak panangan Pa Aja.

Duka atuh. Panginten bade masihan proyek,” jawab Pa Aja.

Nya atuh dikantun heula, abdi bade ka Pa Dekan.”

Kuring ditarima ku Dekan kalayan darehdeh. Anjeuna miarang calik dina korsi tamu anu rada anggang ti meja kerjana.

Mangga Pa Awam, linggih. Nembe kaluar ti kelas?”

Muhun,” jawab teh.

Atuh masih cape penginten. Ngaleueut heula atuh,” ceuk Dekan bari nunjukkeun aqua gelas anu ngajengjreng di luhureun meja tamu.

Muhun, ditampi.” Ragamang kuring nyokot hiji, rot cai disedot ku biwir anu geus garing da di kelas teu sempet nginum. Ni’mat pisan tikoro dibaseuhan teh, jaba keur hanaang kieu.

Aya pikeresaeun naon Pa Dekan nyauran abdi?” Kuring nanya bari nyimpen pelastik aqua anu caina tinggal satengah.

Tadi Pa Igun nyarios ka abdi, saurna teh pihak fakultas kedah ngadorong Pa Awam supados ngajengkeun guru besar, janten ayeuna abdi manggil Bapa, maksadna mah nyawalakeun hal eta. Ari Pa Awam tos sabaraha taun ti barang lulus S3 teh?” Dekan sasauran panjang lebar.

Tos genep taun manawi. Namung ari perkawis obrolan sareng Pa Igun mah tong diemutan. Da barina ge dina danget ieu mah abdi teu acan aya maksad ngajengkeun guru besar. Isin. Teu acan waktosna.” Ceuk kuring ngajelaskeun.

Ih, teu tiasa kitu Pa Awam. Ke heula nya, ari Pa Awam tos nyerat sabaraha buku?”

Sabelas anu diterbitkeun ku penerbit Jakarta mah. Namung ari nu diterbitkeun ku Universitas mah tos aya lima belasna.” Kuring ngajawab sajujurna.

Tah geuning, pemikiran Pa Awam teh pan tos seueur anu beredar di masyarakat. Yeuh Pa Awam, ari pangkat guru besar teh mangpaatna sanes ngan ukur kanggo Pa Awam wungkul, namung kanggo akreditasi ge kacida ngabantosna. Teras dina hal ieu mah teu tepat upami Pa Awam menghindar tina usulan Pa Igun, margi ningali tina kuantitas sareng kualitas karya tulis Pa Awam, Pa Awam teh tos manjing nyangking pangkat guru besar…” Dekan teu kebat kaburu dipegat ku pananya kuring.

Ke Pa Dekan, Bapa ningali kualitas abdi ti mana? Da buku abdi mah ngan ukur buku bacaan biasa anu kualitasna basajan. Leres ari kuantitasna mah, da abdi kaleresan resep nyerat…” Kuring ge teu kebat, kaburu dipotong ku Dekan.

Saur saha kualitasna basajan? Yeuh Pa Awam, penerbit Jakarta mah moal sagawayah nerbitkeun buku anu teu bermutu. Janten abdi mah tos ningali penerbitna ge tiasa nyimpulkeun, kualitas Pa Awam teh sapertos kumaha. Janten wayahna, abdi sabage Dekan di dieu maksa ka Pa Awam supados paling lami sasasih ti ayeuna Pa Awam kedah ngempelkeun berkas kenaikan jabatan ka guru besar. Ke sakedap,” Dekan eureun heula nyariosna. Ragamang kana aipon.

Bu Teti, punten ka ruangan Bapa ayeuna.”

Teu lila torojol Bu Teti, Kepala TU pakultas.

Bade aya dikeresaeun naon, Pa Dekan?”

Kieu Bu Teti, punten berkas anu aya patalina sareng Pa Awam nu aya di fakultas kempelkeun, margi Pa Awam bade diajengkeun janten guru besar. Dina sasih ieu kedah tos beres dikintun ka Jakarta. Kumaha tiasa Bu?” Dekan nyariosna semu ngaintruksi.

Mangga, tiasa Pa. Namung data-data anu aya di Pa Awam ge kedah kempel heula sadaya. Ke abdi miarangan karyawan nyandak ka bumi Pa Awam. Iraha kinten-kintenna Pa Awam?” Bu Teti nanya ka kuring.

Teu kedah dicandak ku karyawan Bu, keun wae engke upami tos kumplit ku abdi disanggakeun ka Ibu,” ceuk kuring.

Atuda asa diudag-udag ari kudu jangji mah. Jaba data-data anu diperlukeun teh pastina ge kudu diteangan heula. Teuing numpuk dina tumpukan nu mana, dina lomari buku nu mana deui. Kudu ngawut-ngawut tumpukan buku jeung kertas. Tapi ari pangpangna mah, kuring teh can panceg ari kudu ngajukeun diri jadi guru besar mah. Besar naonna ari kuring? Pedah kuring geus rea nulis buku? Ari soal nulis buku mah, rea batur ge anu henteu boga gelar ngeberedel siga kuring tapi nulis bukuna geus rea, aralus deui eusina. Malah lain sakadar alus, tapi mangpaat keur balarea. Basa anu digunakeunnana gampang kaharti, padahal eta teh karya ilmiah. Pan ari kapercayaan di masyarakat mah “semakin ilmiah suatu karya, semakin sulit dipahami bahasanya”.

Kaluar ti ruangan Dekan teh pikiran kuring jadi baluweng. Antara bungah jeung susah. Bungahna dumeh Dekan sorangan anu percaya ka kuring yeh pangkat guru besar teh geus pantes disandang ku kuring. Sigana safakultas mah moal aya nu teu satuju jeung Dekan. Susahna, pan ari guru besar teh lain ngan saukur pangkat. Dijerona teh aya tanggung jawab ilmiah jeung tanggung jawab moral. Jalma bakal mencrong ka kuring. Maranehna bakal nungtut kualitas kamanusaan kuring. Padahal kuring teh ukur sakieu, jalma anu rea kakurang, utamana kurang harti.

Komo batur mah Bah, gelar doktor teh karyana ukur disertasina sareng makalah-makalah. Abah tea buku ge tos seueur, jadi moal ngisinkeun,” pamajikan mere sumanget.

Ari Ambu, ngabandingkeun teh jeung nu kararitu,” jawab kuring bari angger huleng jentul.

Nya muhun, Abah mah upami nambihan gelar di payun ku Prof. teh moal ngisinkeun.”

Saur saha teu ngisinkeun?”

Sok taroskeun teu percanten mah ka rerencangan Abah. Yeuh Bah, tingali tuh di sababaraha paguron luhur. Sueueur anu nyangking guru besar tapi teu gaduh karya anu tiasa dibanggakeun.”

Bangga naon, “bangga” Sunda atanapi “bangga” Indonesia?” Kuring ngaheureuykeun pamajikan.

Ih ari Abah, keur serius teh. Ieu mah “bangga” Indonesia, atuh. Da “bangga” Sunda mah “hese”. Yeuh Bah, batur mah malahan seueur anu teu nalipak maneh. Can pantes jadi guru besar ge tipoporose merjuangkeun supaya jadi guru besar. Makarep teuing kualitas mah, nu penting guru besar.” Pamajikan kuring mere sumanget.

Nya eta Ambu, Abah teh alim ari kedah sapertos kitu mah. Isin ku jalmi isin ku Gusti. Ku jalmi, isin bisi aya anu naroskeun hiji hal teras Abah teu tiasa ngajawab, atanapi tiasa ngajawab tapi jawabanna salah. Meureunan ceuk batur teh, nanya ka profesor jawabanna salah. Pan isin sanes? Teras ku Gusti, jaga teh pasti ditaros, jadi profesor teh elmuna geus dipake naon? Dibisniskeun? Duh Gusti, hapunten abdi.” Pikiran kuring beuki ngarancabang.

Jadi emut ka Bu Mitro,” ceuk pamajikan.

Emut naon kitu?”

Eta saurna teh, Pa Mitro mah upami tepang sareng Pa Ganda teh di nu aya pangaosan.”

Nya sae atuh, eta mah jalan ka sawarga,” ceuk kuring.

Ari Abah, maksadna mah Pa Mitro teh setiap tepang sareng Pa Ganda upami sami-sami nuju masihan makalah dina seminar. Pan aya pangaosna ari jadi pembicara teh?” Ceuk pamajikan bari seuri. Kuring ge milu seuri.

Balikan deui kana masalah kuring. Daek atawa mundur wae kitu kana tawaran Dekan teh? Duh, ieu hate mah marojengja. Hate nu mana nu pangkuatna? Duh Gusti, pasihan abdi kacindekan. Song kuring solat istikhoroh. Gusti, pasihan abdi pitunjuk, abdi alim kajebak ku hal-hal anu teu nguntungkeun diri di dunya sarena di aherat. Mung ka Gusti abdi nyembah sareng mung ka Gusti abdi nuhun pitulung. Beres solat istikhoroh kuring gogoleran dina sajadah bari nungguan adan subuh. Les teh ngalenyap. Ngimpi sakolepat. Dina ngimpina teh, kuring ngadeuheus ka Dekan, rek bebeja yen kuring can waktuna jadi guru besar.

 

Bumihejo-Cigiringsing Garden, Uber-Bdg., Maret katompernakeun 2009.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s


%d blogger menyukai ini: